EGYÉNI MFGYT


A fiatalabb nők körében 30 %, az ötven év körülieknél pedig 50 % körüli a kismedence egyensúly vagy funkció zavara. Medencefenék specifikus nőgyógyászati kivizsgálást, az anatómiai elváltozások pontos feltérképezését javaslom mindazoknak, akik már problémákkal küzdenek. A medencefenék funkcionális ultrahangos vizsgálatával pontosan látható, hol és milyen mértékben bomlott meg az egyensúly, hol kell beavatkozni a rendszerbe. Nem normális, mindig oka van, ha egy-egy csepp vizelet elcseppen, vagy a hüvelybementnél kidudorodás tapintható. A süllyedés esetén az inkontinencia hiánya nem jelenti, hogy nincs komoly elváltozás anatómiailag. Nagyon sok esetben súlyos süllyedés sem jár együtt vizeletvesztéssel. Az orvosi kivizsgálás után az első vonalbeli kezelés a medencefenék gyógytorna. A panaszokkal küzdő páciensek nagy részénél izomsérülést figyelhetünk meg, vagy az izom működésében, tónusában, lazítási képességében találunk zavart. Vizsgálatokkal igazolt, hogy a nők 40 % nem érti, mit mozgasson, nem tudja hatékonyan mozgatni a sérült, láthatatlan izmait. Amíg a test többi izmának működése pl. egyik kar emelése mindenki számára egyértelmű, addig a medencefenék izmaiban történő mozgások szem számára nem érzékelhető. Sok esetben a szóban történő utasítást követően egyéb más izomcsoportot mozgat a páciens, vagy a zárás emelés helyett lefele mozdítja az izmait. Nem egyszerű sokszor több évtizede a szüléskor sérült izmot újra működésbe hozni. Ezért nagyon fontos a kontroll mellett végzett tréning.

Milyen problémák jelentkezhetnek?

 • vizelettartási zavarok (vizelet inkontinencia)
 • méhsüllyedés
 • hólyagsüllyedés
 • végbélsüllyedés
 • székletürítési zavar (széklet inkontinencia, székrekedés)
 • kismedencei fájdalom
 • szexuális problémák (érzéketlenség, orgazmus zavarok, fájdalmas szexuális élet)

Hogyan segít a MFGYT?

A tünetek, betegségek mögött gyakran megfigyelhető a medencefenék izomzatának sérülése, működés zavara. Funkcionális vizsgálattal megállapítható, hol és milyen károsodás történt, milyen eszközök szükségesek, hogy az akár több évtizede kezdődő tüneteket csökkenteni, javítani lehessen. A célzott, ellenőrzés mellett tanított, kitartóan végzett gyakorlatokkal az izomműködés javul, a tünetek mérséklődnek. Számos szakirodalmi adat igazolja a medencefenék gyógytorna hatékonyságát a felsorolt tünetek esetén.

Milyen eszközök, módszerek egészítik ki a terápiát?

 • Elektrostimuláció:
 • Biofeedback: helytelen izomhasználatnál az izomműködés megéreztetésére, a torna tanítására használható eszköz. A hüvelybe helyezett érzékelő fejen jelentkező nyomás vagy feszültség különbségek egy kijelzőn keresztül mutatják a szorító erő változását, az izom feszességét, lazítási képességét. Segítségével azonosíthatók az izmok, pontos képet kapunk az izomműködés minőségéről.
 • Pesszáriumok, terápiás tamponok
 • Izom(fascia)láncon keresztüli aktiválás
 • Mélyizmok (CORE) erősítése
 • Életmód tanácsok

Mikor különösen javasolt a MFGYT?

Nőgyógyászati műtétek előtt tanácsos részt venni legalább három hónapos időtartamig MFGYT-n részt venni. A jobb keringés, az izomfunkció javulása a műtéti eredményt támogatja, nagyobb százalékban sikeresek a műtétek, valamint a hosszú távú eredmények torna mellett biztosíthatók. A műtétek kötőszöveti megerősítést jelentnek. Az egyensúly megtartása hosszú távon akkor biztosítható, ha az izomműködés jó, a medencefenék alátámasztására képesek a medencefenék izmai. Ebben a műtét utáni nagyon érzékeny időszakban különösen fontos a szakszerűen, gyógytornász kontroll mellett végzett erősítés, a segédeszközök (elektrostimulásió, súlyok) gondos megválogatása és időzítése.

 • hüvelyplasztikai műtétek
 • háló és szalagbeültetések (TVT, promontofixáció)
 • méheltávolítás (hasi és laparoszkópos)

CSOPORTOS MFGYT


A csoportos foglalkozások a medencefenék megfelelő szintű felépülése, a jó funkcionális működés elérése után javasolt. Az akaratlagos mozgásokat jól beazonosíthatók és önálló, biztonságos kivitelezésesre képes a páciens.

Blog


Medencefenék gyógytorna 2015-2019

Medencefenék gyógytorna 2015-2019

 • 2020/01/04 20:57


2014 őszén belső indíttatásból kezdtem el hivatászszerűen foglalkozni medencefenék gyógytornával. A kezdeti heti egy napból ma már minden nap  vizsgálok, kezelek, a hétvégeken gyakran továbbképzésre járok, kongresszusra készülök vagy veszek részt. Óriási igény jelent meg, sok hetes várakozással lehet hozzám bejelentkezni a kontroll melletti, manuális kezelési technikákat is alkalmazó kismedencei fizioterápiára. Nagyon intenzív öt év van mögöttem, összefoglalom a megtett utat.

Önkatéretezés és gyógyulás 20 évesen

Önkatéretezés és gyógyulás 20 évesen

 • 2019/11/02 15:02

Nem kell senkinek bizonygatni, milyen drámai változást hoz egy fiatal nő életében, ha állandó katétert kell viselnie, mert nem tudja  a vizeletét kiüríteni. Már maga a diagnózis felállítása sem volt könnyű, megtalálni azokat az orvosokat, akik partnerként kezelték: dr. Vecsei Anna urológus, dr. Oláh Orsolya nőgyógyász, dr. Kuti Andrea urológus hittek neki, és addig kutattak, míg logikus magyarázatot találtak a problémáira. Innen az út, legalábbis gyógytornász szemmel már könnyű volt :) de jöjjön a személyes beszámoló saját szavaival a kedves fiatal páciensünknek, ami kissé hosszú lesz, de érdemes végig olvasni, sok sok idő, vizsgálat, szó szerint testi és leki szenvedés útján jutott el a megoldáshoz. 

Gyógytornászként a Magyar Urológiai Társaság Kongresszusán, 2019 Eger

Gyógytornászként a Magyar Urológiai Társaság Kongresszusán, 2019 Eger

 • 2019/10/14 10:18

Részt venni egy orvosi kongresszuson több szempontból hasznos dolog. A legújabb kutatások, a témák szisztematikus feldolgozása, egy-egy terület specialistái, külföldi előadók biztosítják, hogy tudásunkat gyarapítsuk, kapcsolatokat építsünk. Az esti társasági és wellness programok pedig a kikapcsolódást, stressz levezetést és feltöltődést segítik.

összes blogbejegyzés